De categoriën

Weer of geen weer, de wedstrijden worden altijd gehouden. Bij de wedstrijden wordt een onderscheid gemaakt tussen: recreanten en licentiehouders.

Een recreant is eenieder die niet ingeschreven is bij de Survival Bond Nederland met een betreffende wedstrijdlicentie. Recreanten mogen aan elke run meedoen maar hebben (in tegenstelling tot licentiehouders) geen voorrang.

Licentiehouders doen mee aan het wedstrijdklassement en schrijven zich in voor een categorie. Deze categorie kan men gedurende het seizoen niet meer wijzigen. Elke categorie heeft een onderscheid tussen dames en heren. Naast het overall resultaat is er binnen elke (volwassenen) categorie een 40 en 50+ ranking.

Het klassement bevat de volgende categorieën:

   • Jeugd Survivalrun
    Het Jeugd Survival Circuit kent 3 subcategorieën:

    • Jeugd-D (pilot)
     De leeftijd voor de D-groep is van 8 tot 10 jaar. Dit jaar is dit een pilot categorie. Dit betekent dat in het seizoen 2016/2017 er een aantal pilot Jeugd-D runs zijn waardoor we gaan ontdekken hoe de invulling (zwaarte, lengte, etc.) van deze categorie moet zijn.
    • Jeugd-C
     De leeftijd voor de C-groep is van 10 tot en met 12 jaar. De afstand die aangesteld is voor deze categorie is tussen de 4 en 7 km. De jeugd mag niet met ballasten lopen. Dit is zeer slecht voor het lichaam wat nog in de groei is. In plaats van een balk doorhakken, moeten de jeugdigen zagen.
    • Jeugd-B
     Hiervoor is een leeftijd tussen de 13 en 14 jaar vereist. De afstand die afgelegd wordt ligt tussen de 4 en 7 km. Het parcours is identiek aan het parcours van de JSC-C. Ook deze groep mag niet met ballast lopen en moet zagen in plaats van hakken.
    • JSC-A
     Met een leeftijd tussen de 15 en 17 jaar en is hierbij de oudste jeugdklasse. De afstand ligt tussen de 6 en 9 km. Als enige van de jeugd valt deze categorie op de wat langere afstanden. Dat komt, omdat het lichaam al wat meer aan kan. De hindernissen worden precies genomen zoals de volwassenen hem ook nemen, alleen hoeft de jeugd niet te hakken en met ballast te lopen.
   • Korte Survivalrun
    Dit is de lichtste categorie onder de volwassenen. De leeftijd voor deelname is vanaf 18 jaar. De afstand ligt tussen de 6 en 9 km en is dus bijna identiek aan de Jeugd-A route. Het grote verschil is dat de 18+-categorieën moet houthakken en een deel van de run met ballast moet lopen. Het aantal hindernissen bij een Korte Survivalrun zit meestal tussen de 25 en 45.
   • Middellange Survivalrun
    De leeftijdsgrens ligt vanaf 18 jaar en hoger. De afstand ligt tussen de 9 en 15 km.  Het aantal hindernissen bij een Middellange Survivalrun zit meestal tussen de 40 en 70. Daarbij moet deze categorie de hindernissen vrijwel altijd op de zwaarst mogelijke wijze nemen.
   • Lange Survivalrun
    Dit is de zwaarste categorie die gelopen wordt in de Survival. De minimale leeftijd is ook hierbij 18 jaar. De afstand ligt tussen de 15 en 25 km. Het aantal hindernissen bij een Lange Survivalrun zit meestal tussen de 60 en 100. Daarbij moet deze categorie de hindernissen altijd op de zwaarst mogelijke wijze nemen.