Een stukje geschiedenis

Survivalgroep Hang-On

Zeg je Hang-On dan denk je aan oprichter en voorzitter Erik de Heer. Erik begon in 1992 aan zijn eerste seizoen binnen het Top Survivalrun Circuit van de Survivalrun Bond Nederland. Dit was ook het jaar waarin survivalrun meer bekendheid kreeg door AVRO uitzendingen van Jack van der Voorn in Gendringen en Beltrum. Ruim 30 km hardlopen door de natuur met daarbij koude doorwadingen met onderweg ook nog eens een 60 tal uiteenlopende hindernissen. Atleten kwamen alleen boven in het klassement wanneer ze hun felbegeerde rode wedstrijdband wisten te behouden, wat betekende dat alle hindernissen behaald waren. Deze ervaring stond aan de basis van wat later Survivalgroep Hang-on zou worden.

Naast zijn werk als docent bij de politie verzorgde Erik survivalruntrainingen aan deelnemers van de politie en daarbuiten. Wekelijks werd er getraind in de bossen rondom Veenendaal. Toen Erik in 1996 vanwege zijn prestaties binnen het TSC in Veenendaal gehuldigd werd tot ‘Sportman van het jaar’, werd deze veelzijdige duursport in Veenendaal duidelijk op de kaart gezet. In de jaren na deze huldiging ontstond bij Erik het idee om de Veenendaalse jeugd te enthousiasmeren voor Survivalrun, er was immers binnen de survivalrunbond een landelijke jeugdcompetitie ontstaan. Zijn kinderen Jesse en Amber ging regelmatig mee met hun vader als hij ging klimmen en zo werd spelenderwijs het 1e begin gemaakt

In 2004 was het zover. Naast zijn eigen kinderen Jesse en Amber bestond de jeugdgroep uit nog 10 kinderen die elke week met veel plezier trainden in de bossen rond Veenendaal met als doel deelname aan runs. Toen de Survivalgroep een naam nodig had, kreeg het de toepasselijke naam: Hang-On, met het motto: Hou vol! Hou vast! Inmiddels had Erik zijn leven een wending gekregen en werd hij geconfronteerd met alvleesklierkanker wat later gevolgd werd door diverse uitzaaiingen in de lever. Survival; Overleven werd iets wat een bredere betekenis kreeg. Wat volgde waren 4 buikoperaties en levensverlengende behandelingen.

Dit zorgde ervoor dat Erik naast zijn trainingen nog iets waardevols aan zijn jeugd wilde meegeven en dat is dat je niet zomaar moet opgeven als het even tegen zit in het leven. Het gaat er niet om óf er iets in je leven tegen zit, maar hoe je er mee omgaat! Zoals Erik zegt; zeg nooit dat je iets niet kunt, zeg hooguit ‘ik kan het nog niet’ want in het kleine woordje ‘nog’ zit de kracht van het willen!

Survival for Life

Erik koppelde vanaf die tijd een 2e doelstelling aan Hang On namelijk dat hij zich één keer per jaar via het project ‘Survival for Life’ wil inzetten voor een goed doel wat met kanker te maken heeft.

Zo heeft Hang On de afgelopen jaar cheques overhandigd aan: KWF, KIKA, Maxima kinderziekenhuis, Stop Hersentumor Stichting, Wensboom Johny de Mol, Stichting Tegenkracht, Stichting Ambulance Wens Nederland.

Survival For Life is te vinden op www.survivalforlife.nl.

Begintijd Hang On

Erik trainde zich al jaren zelf en gaf daarnaast loop en klimtrainingen aan een groep volwassen atleten voor deelname in het Top Survival Circuit.

Ook binnen de Politie werd er onder zijn leiding met diverse eenheden toegewerkt en meegedaan aan verschillende Survivalruns. Vooraf aan de trainingen bouwde Erik diverse hindernissen op, deze trainingen werden afgewisseld met trainingen op diverse hindernisbanen waaronder de Marinierskazerne Doorn

Vanaf de start van de jeugdgroep op zaterdagochtend en donderdagmiddag,  propte Erik voor de training zijn auto vol met touwen, balken en netten en bouwde hij aan de rand van Veenendaal in het bos een survivalrunparcours. Echter moest dit parcours iedere keer ook weer afgebroken worden waardoor de zaterdagen zo voorbij waren.

Jesse de Heer was het 1e jeugdlid dat aan de start verscheen van een recreatieve Survivalrun.

Na een periode van trainen was het zover en stond een deel van de jeugdgroep voor het eerst aan de start bij een run. Vijf  kinderen, waaronder de kinderen van Erik zelf , liepen de Survivalrun in Grootebroek. Dit smaakte naar meer en al gauw volgden meer runs en ook de jeugdgroep werd steeds groter. Hierdoor was het niet meer mogelijk om in de bossen rond Veenendaal te trainen en na een korte periode van training op de trimbaan in Rhenen is de club uiteindelijk neergestreken op camping Maarsbergen. Hier konden de hindernissen permanent blijven staan en werd ook met veel plezier getraind. De Veenendaalse jeugd maakte kennis met de Survivalrun door deelname aan het jaarlijkse project ‘school en sport’. Hang-on verzorgde kennismakingslessen zowel op school als op de club.

Er werden al snel successen behaald en was de jeugd overal op de podiums te zien. De 1Nederlandse Jeugd kampioenen vanuit Hang On waren Simone von der Linden, Hannelieke Weener, Jayden Boonen ,Jesse de Heer en Josje van Wamel. Later zouden zowel bij de jeugd als volwassenen nog heel veel volgen. Toen de campingeigenaar overleed kreeg het terrein een andere bestemming en is Hang-on met hulp van sportservice Veenendaal op zoek gegaan naar een geschikte locatie in Veenendaal. Dit bleek alles behalve een gemakkelijke opgave te zijn aangezien de Gemeente Veenendaal hiervoor geen geschikte plek had en in bossen steeds strengere regels gelden.

Samenwerking met RCN

In de zoektocht kwam Hang-on terecht bij RCN Het Grote Bos. Deze wilde dolgraag onze club onderdak geven in ruil voor Survivalrun activiteiten voor hun campinggasten wat een mooie aantrekkingskracht heeft naar de RCN toe en zo ontstond een WIN – WIN samenwerking situatie. De bosrijke omgeving en de 3 uitgebreide hindernislocaties leende zich zeer goed voor de trainingen.  Deze win-win situatie ging niet zonder slag of stoot. De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaf in eerste instantie geen vergunning en de club zou binnen 2 maanden weer moeten vertrekken.

Hang-on en de RCN sloegen de handen ineen en lieten het er niet bij zitten. Burgemeester Naafs werd uitgenodigd bij één van de trainingen. Hij was zeer onder de indruk en gaf aan dat hij alles zou doen om dit te laten bestaan en zo was de Hang On locatie op terrein van RCN een feit.

Hang-On kreeg vanaf dat moment een centrale functie, de sporters kwamen niet alleen meer uit Veenendaal maar vanwege de goede trainingen reisde atleten grote afstanden om maar te kunnen trainen bij Hang On. Zo kwamen ze uit Driebergen, Doorn, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Volendam, Zoetermeer, Kedichem, Rotterdam en Heinenoord.

Niet alleen de trainingslocatie maar ook de trainingen werden steeds professioneler. Dit uitte zich al gauw in de sportprestaties. Verschillende Nederlandse, Europese en Wereldtitels bij de jeugd en senioren werden binnen gehaald en de naam Hang On the Netherlands was overal bekend. Diverse leden werden gehuldigd in het Gemeente huis van Veenendaal en genomineerd voor het jaarlijkse Sportgala binnen categorieën sporttalent, sportman/vrouw en sportploeg van het jaar.

Laura Burgers was het 1e jeugdlid die uitgeroepen werd tot ‘sporttalent van het jaar 2012’ en Bo de Groot werd uitgeroepen tot  ‘sportvrouw van het jaar 2016’. Beide atleten waren het bewijs dat het kennismakingstraject school en sport bijdroeg aan zowel de breedtesport en een doorstroming naar de topsport. Na de Europese zege in de Elite teamrace werden Jesse de Heer, Stijn Lagrand en Frank Oosterom uitgeroepen tot ‘Sportploeg van het jaar 2018’

Ook in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug werden sporters gehuldigd tijdens het jaarlijkse Sportgala in Leersum. Zo wisten Bart Postman en Teije van der Kooij sporttalent van het jaar te worden en Valérie Giesberts sportvrouw van het jaar te worden. Vanwege de inzet van de Hang On Run en de clubactiviteiten binnen de Gemeente UH werd Hang On gehuldigd tot sportclub van het jaar 2019.

Steeds meer sporters weten hun weg te vinden naar Hang On waarbij zowel ruimte is voor breedte en topsport.

De Hang-On Run

Eén droom was nog niet gerealiseerd: namelijk een eigen Hang On Run. Dat kost ook veel tijd en energie. De noodzakelijke vergunningen en het werven van ruim 250 vrijwilligers is een uitdaging op zich. Met hulp van de club was het in 2014 dan eindelijk zover. Eindelijk de eerste echte Hang-On Run. Het was het eerste tweedaagse Survivalrun evenement van Midden Nederland. De eerste editie was een groot succes met veel lovende woorden van de deelnemers. Over het parcours, het enthousiasme van de vrijwilligers en de informatievoorziening via de website, het was allemaal van hoogstaande kwaliteit. De Hang-On Run is sindsdien een van de meest toonaangevende survivalruns van Nederland en mocht het Nederlands kampioenschap voor de jeugd en volwassenen met succes organiseren.

Al snel maakte de Hang On Run internationale grote bekendheid en kwamen er  toppers uit geheel Europa en Canada aan de start. Veel internationale sporters wisten hun weg naar Hang On te vinden vanwege de successen van de Hang On atleten in combinatie van de aanwezige expertise en diverse internationale trainingsweekenden.

Hang-On won voor hun run in 2015 een Obstacle award en werd in 2019 binnen de Gemeente Utrechtse Heuvelrug o.a. de organisatie van de run gehuldigd.

Elk jaar werd er tijdens de Hang On Run een cheque overhandigd aan een goed doel.

Nu in 2021 kunnen we terugkijkende naar een mooie geschiedenis waarin heel veel vrijwilligers tijd en uren van de oprichter is in gestoken en steeds meer mensen met enthousiasme zich zijn gaan inzetten voor Hang On. In The Wall of Fame van de club is een imponerende lijst te zien in de categorieën Nederlands kampioenschappen, Landelijke Survivalrun Competitie, EK OCR en WK OCR.

Hoofdtrainer en coach Erik de Heer hecht veel waarde aan deskundige begeleiding van trainers en assistenten trainers. Zo beschikt de club over 9 certificeerde bondstrainers en 9 assistenten.

Maar ze zijn er nog niet. Hang On blijft de sport promoten in binnen- en buitenland. Wie weet wat de toekomst van deze geweldige club nog zal brengen.