Een stukje geschiedenis

Zeg je Hang-On dan denk je aan oprichter en voorzitter Erik de Heer. Erik begon in 1992 aan zijn 1e seizoen binnen de TSC. Dit was ook het jaar waar de survivalrun zijn bekendheid kreeg door AVRO uitzendingen in Gendringen en Beltrum.

Wellicht was dat wel het allereerste begin of de basis wat later de naam survivalgroep Hang-On kreeg. Door Erik zijn Cios-achtergrond in combinatie met zijn functie als docent bij de Politie begon hij na het lopen in Gendringen met veel enthousiasme in het geven van survivaltrainingen aan deelnemers zowel binnen als buiten de Politie. Toen Erik vanwege zijn prestatie’s binnen de TSC in de Gemeente Veenendaal gehuldigd werd tot; ‘Sportman van het jaar’, ontstond het idee om nu ook de Veenendaalse jeugd enthousiast te gaan maken voor de survivalrun.

Het ontstaan van de naam
In mei 2004 was het zover. Naast zijn eigen kinderen Jesse en Amber de Heer bestond de jeugdgroep uit nog 10 kinderen. Inmiddels had Erik zijn leven een wending gekregen en werd hij geconfronteerd door alvleesklierkanker wat gevolgd werd door diverse uitzaaiingen in de lever. Toen de survivalgroep een naam nodig had Erik deze snel gemaakt en kreeg het de toepasselijke naam; Hang-On, Hou vol! Hou vast!

Naast het trainen en verbeteren van de survivalrun conditie leerde Erik nog iets waardevols en dat is dat je niet zomaar moet opgeven als het even tegenzit in het leven en dat het er niet omgaat dat iets tegen kan zitten maar wel hoe je er mee om kan gaan. Ook al is de survivalrun in principe een individuele sport binnen de trainingen werd vanaf het begin veel groepsgericht gewerkt met veel saamhorigheid.

De eerste trainingen
Voor de wekelijkste training propte Erik zijn auto helemaal vol met touwen, balken, netten en autobanden en bouwde hij, aan de rand van Veenendaal in het bos, een mooi parcours waarin alles inzat. Na afwisselende training van 2 uur was het even gezellig afsluiten met de groep om daarna weer de gehele boel af te breken. Zo was de gehele zaterdag hiervoor bezet.

Het éérste jeugdlid wat in 2004 deelnam aan een recreatieve survivalrun in Harreveld was Jesse de Heer. In Grootebroek dat jaar liep Erik mee met 5 kinderen waaronder zijn eigen kinderen. Veel positieve reacties van mensen die aan het kijken waren en het ‘kleine grut’ de handjes op elkaar zag doen en Hang-On! Hoorde roepen. Toen de groep groter werd kregen we te horen dat het niet meer mogelijk was om in het bos bij Veenendaal onze hindernissen op te bouwen. Voor een kortere tijd verhuisde we naar de trimbaan in Rhenen om vervolgens neer te strijken op camping Maarsbergen waar we de opgebouwde hindernissen mochten laten hangen.

Aangezien deze trainingslocatie 10 km buiten Veenendaal was betekende dit dat we vanuit Hang-on het vervoer voor de jeugd gingen coördineren. Tot 2009 trainde we daar met heel veel plezier, toen de campingeigenaar overleed kreeg het terrein een andere bestemming en moesten we ook daar weg.

We hadden geen trainingslocatie en moesten op zoek naar een nieuwe locatie.

Samenwerking met de RCN
Met alle energie gingen we ervoor om iets te vinden zo dicht mogelijk bij Veenendaal. Zonder succes. We maakte de kring steeds groter tot dat de RCN camping het Grote Bos positief reageerde en ons uitnodigde voor een gesprek. RCN wilde voor hun campinggasten heel graag survivalactiviteiten door het gehele seizoen heen en in ruil daarvoor mochten wij hindernissen bouwen en daar onze trainingen gaan doen. Deze win-win situatie ging zeker niet zonder slag of stoot want al snel kregen we te horen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug dat we voor onze hindernissen geen vergunning zouden krijgen met het gevolg dat we binnen 2 maanden weg moesten.

Hang-On en de RCN sloegen handen in één en lieten het er niet bij zitten.

Inmiddels kregen we ook leden uit Driebergen en Doorn en werd de burgemeester uitgenodigd bij één van de trainingen. De burgemeester was zo onder de indruk van de sport en de teamspirit van Hang-On dat hij toen spontaan toe zei dat zo mooi initiatief niet verloren mocht gaan en hij vond dat we met elkaar moesten gaan kijken hoe Hang-On daar kon blijven. Vanaf dat moment kregen we met Hang-On een regionale functie en kwamen de sporters overal vandaan.

De Hang-On Run
Een droom was nog niet gerealiseerd: een eigen survivalrun. Al snel kwamen we erachter dat ook dat veel tijd en energie kost. De noodzakelijke vergunningen en het verkrijgen van vrijwilligers is al een uitdaging op zich. Maar met de hulp van de club was het in 2014 dan eindelijk zover. De eerste echte Hang-On Run! Het eerste tweedaagse survivalevenement van midden Nederland.
De eerste editie was al direct een groot succes met veel lovende woorden van de deelnemers. Van het parcours, het enorme enthousiasme van de vrijwilligers tot en met de informatieverziening via de website, het was allemaal van hoogstaande kwaliteit. De Hang-On Run is sindsdien een van de meest toonaangevende survival (en obstacle) runs van Nederland.

Stimuleren sport
Hang-On zet zich in voor de survivalsport. We beperken ons echter niet tot survivalrunning. Vanaf de eerste obstaclerun in Nederland volgen we ook deze tak van sport. Onze clubleden doen ook mee aan Obstacle Course Races (OCR). We geven clinics aan beginnende survivalatleten en obstacle course runners. Zowel survivalruns als obstacleruns hebben beide hun charmes.

Doordat we in 2015 de Obstakel.com award voor zwaarste obstaclerun gewonnen hebben, werden we in 2016 gevraagd om mee te helpen aan het Europese Kampioenschap Obstacle Course Racing. Men wilde wat pittigere Nederlandse obstakels. Samen met de organisatie hebben we een aantal hindernissen uit onze run uitgewerkt zodat deze goed zouden passen in het OCREC parcours. Op de dag zelf waren wij als juryleden aanwezig om de deelnemers te instrueren en de veiligheid te waarborgen. Het was geweldig om te zien hoe de deelnemers genoten van ‘onze’ obstakels.

Met het OCREC en door de verschillende resultaten van Hangonners in de wereldwijde OCR wedstrijden heeft Hang-On inmiddels internationale aandacht gekregen. Bij de Hang-On Run van 2016 hadden we een eerste echte OCR wedstrijd waar naast Nederlandse en Belgische deelnemers ook Engelsen, Duitsers, Zweden, Fransen en zelfs een Canadees aanwezig waren.

Maar we zijn er nog niet. We blijven de sport promoten zowel in binnen- als buitenland. Wie weet wat de toekomst brengen zal.