1.    De Stichting heeft ten doel zich door middel van trainingen en andere activiteiten te richten op deelname aan Survivalruns die worden georganiseerd onder auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland.

2.    De Stichting heeft als doel door middel van trainingen en andere activiteiten zich zowel nationaal als internationaal te richten op Obstacle Course Racing.

In het kader van de realisering van deze doelstellingen is er ruimte voor zowel breedtesport als prestatie sport.

3.    De Stichting stelt zich tevens als doel om minimaal één keer per jaar zich door middel van actie Survival for Life zich in te zetten voor een goed doel zoals KWF, Prinses Maxima fonds, Kika, Ambulance wens, etc.

De Stichting tracht deelnemers te stimuleren ook in moeilijke situaties door te zetten en vol te houden. Deelnemers intrinsieke motivatie te ontwikkelen en grensverleggend bezig te zijn: ‘Van proberen kun je leren’. Bevorderen van het groeiproces waarmee je stap voor stap steeds meer kan. We willen de brug slaan naar de maatschappij. Doorzetten en niet te snel opgeven is iets wat je overal tegen komt. We bevorderen een positieve groepscultuur waar iedereen op positieve en respectvolle wijze met elkaar omgaat.

De Stichting heeft een bestuur en deelnemers die zich willen aansluiten bij de Stichting conformeren zich aan de doelstellingen en het huishoudelijk regelement van de Stichting. De Stichting Survivalgroep Hang On werkt op basis van vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. Anders dan een vereniging heeft een Stichting geen algemene leden vergadering, het bestuur van de Stichting draagt de verantwoordelijkheid voor naleven van het gestelde doel.

Een stukje geschiedenis

Survivalgroep Hang-On

Zeg je Hang-On dan denk je aan oprichter en voorzitter Erik de Heer. Erik begon in 1992 aan zijn eerste seizoen binnen het Top Survivalrun Circuit van de Survivalrun Bond Nederland. Dit was ook het jaar waarin survivalrun meer bekendheid kreeg door AVRO uitzendingen van Jack van der Voorn in Gendringen en Beltrum. Ruim 30 km hardlopen door de natuur met daarbij koude doorwadingen met onderweg ook nog eens een 60 tal uiteenlopende hindernissen. Atleten kwamen alleen boven in het klassement wanneer ze hun felbegeerde rode wedstrijdband wisten te behouden, wat betekende dat alle hindernissen behaald waren. Deze ervaring stond aan de basis van wat later Survivalgroep Hang-on zou worden.

Naast zijn werk als docent bij de politie verzorgde Erik survivalruntrainingen aan deelnemers van de politie en daarbuiten. Wekelijks werd er getraind in de bossen rondom Veenendaal. Toen Erik in 1996 vanwege zijn prestaties binnen het TSC in Veenendaal gehuldigd werd tot ‘Sportman van het jaar’, werd deze veelzijdige duursport in Veenendaal duidelijk op de kaart gezet. In de jaren na deze huldiging ontstond bij Erik het idee om de Veenendaalse jeugd te enthousiasmeren voor Survivalrun, er was immers binnen de survivalrunbond een landelijke jeugdcompetitie ontstaan. Zijn kinderen Jesse en Amber ging regelmatig mee met hun vader als hij ging klimmen en zo werd spelenderwijs het 1e begin gemaakt

In 2004 was het zover. Naast zijn eigen kinderen Jesse en Amber bestond de jeugdgroep uit nog 10 kinderen die elke week met veel plezier trainden in de bossen rond Veenendaal met als doel deelname aan runs. Toen de Survivalgroep een naam nodig had, kreeg het de toepasselijke naam: Hang-On, met het motto: Hou vol! Hou vast! Inmiddels had Erik zijn leven een wending gekregen en werd hij geconfronteerd met alvleesklierkanker wat later gevolgd werd door diverse uitzaaiingen in de lever. Survival; Overleven werd iets wat een bredere betekenis kreeg. Wat volgde waren 4 buikoperaties en levensverlengende behandelingen.

Dit zorgde ervoor dat Erik naast zijn trainingen nog iets waardevols aan zijn jeugd wilde meegeven en dat is dat je niet zomaar moet opgeven als het even tegen zit in het leven. Het gaat er niet om óf er iets in je leven tegen zit, maar hoe je er mee omgaat! Zoals Erik zegt; zeg nooit dat je iets niet kunt, zeg hooguit ‘ik kan het nog niet’ want in het kleine woordje ‘nog’ zit de kracht van het willen!

Survival for Life

Erik koppelde vanaf die tijd een 2e doelstelling aan Hang On namelijk dat hij zich één keer per jaar via het project ‘Survival for Life’ wil inzetten voor een goed doel wat met kanker te maken heeft.

Zo heeft Hang On de afgelopen jaar cheques overhandigd aan: KWF, KIKA, Maxima kinderziekenhuis, Stop Hersentumor Stichting, Wensboom Johny de Mol, Stichting Tegenkracht, Stichting Ambulance Wens Nederland.

Survival For Life is te vinden op www.survivalforlife.nl.

Begintijd Hang On

Erik trainde zich al jaren zelf en gaf daarnaast loop en klimtrainingen aan een groep volwassen atleten voor deelname in het Top Survival Circuit.

Ook binnen de Politie werd er onder zijn leiding met diverse eenheden toegewerkt en meegedaan aan verschillende Survivalruns. Vooraf aan de trainingen bouwde Erik diverse hindernissen op, deze trainingen werden afgewisseld met trainingen op diverse hindernisbanen waaronder de Marinierskazerne Doorn

Vanaf de start van de jeugdgroep op zaterdagochtend en donderdagmiddag,  propte Erik voor de training zijn auto vol met touwen, balken en netten en bouwde hij aan de rand van Veenendaal in het bos een survivalrunparcours. Echter moest dit parcours iedere keer ook weer afgebroken worden waardoor de zaterdagen zo voorbij waren.

Jesse de Heer was het 1e jeugdlid dat aan de start verscheen van een recreatieve Survivalrun.

Na een periode van trainen was het zover en stond een deel van de jeugdgroep voor het eerst aan de start bij een run. Vijf  kinderen, waaronder de kinderen van Erik zelf , liepen de Survivalrun in Grootebroek. Dit smaakte naar meer en al gauw volgden meer runs en ook de jeugdgroep werd steeds groter. Hierdoor was het niet meer mogelijk om in de bossen rond Veenendaal te trainen en na een korte periode van training op de trimbaan in Rhenen is de club uiteindelijk neergestreken op camping Maarsbergen. Hier konden de hindernissen permanent blijven staan en werd ook met veel plezier getraind. De Veenendaalse jeugd maakte kennis met de Survivalrun door deelname aan het jaarlijkse project ‘school en sport’. Hang-on verzorgde kennismakingslessen zowel op school als op de club.

Er werden al snel successen behaald en was de jeugd overal op de podiums te zien. De 1Nederlandse Jeugd kampioenen vanuit Hang On waren Simone von der Linden, Hannelieke Weener, Jayden Boonen ,Jesse de Heer en Josje van Wamel. Later zouden zowel bij de jeugd als volwassenen nog heel veel volgen. Toen de campingeigenaar overleed kreeg het terrein een andere bestemming en is Hang-on met hulp van sportservice Veenendaal op zoek gegaan naar een geschikte locatie in Veenendaal. Dit bleek alles behalve een gemakkelijke opgave te zijn aangezien de Gemeente Veenendaal hiervoor geen geschikte plek had en in bossen steeds strengere regels gelden.

Samenwerking met RCN

In de zoektocht kwam Hang-on terecht bij RCN Het Grote Bos. Deze wilde dolgraag onze club onderdak geven in ruil voor Survivalrun activiteiten voor hun campinggasten wat een mooie aantrekkingskracht heeft naar de RCN toe en zo ontstond een WIN – WIN samenwerking situatie. De bosrijke omgeving en de 3 uitgebreide hindernislocaties leende zich zeer goed voor de trainingen.  Deze win-win situatie ging niet zonder slag of stoot. De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaf in eerste instantie geen vergunning en de club zou binnen 2 maanden weer moeten vertrekken.

Hang-on en de RCN sloegen de handen ineen en lieten het er niet bij zitten. Burgemeester Naafs werd uitgenodigd bij één van de trainingen. Hij was zeer onder de indruk en gaf aan dat hij alles zou doen om dit te laten bestaan en zo was de Hang On locatie op terrein van RCN een feit.

Hang-On kreeg vanaf dat moment een centrale functie, de sporters kwamen niet alleen meer uit Veenendaal maar vanwege de goede trainingen reisde atleten grote afstanden om maar te kunnen trainen bij Hang On. Zo kwamen ze uit Driebergen, Doorn, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Volendam, Zoetermeer, Kedichem, Rotterdam en Heinenoord.

Niet alleen de trainingslocatie maar ook de trainingen werden steeds professioneler. Dit uitte zich al gauw in de sportprestaties. Verschillende Nederlandse, Europese en Wereldtitels bij de jeugd en senioren werden binnen gehaald en de naam Hang On the Netherlands was overal bekend. Diverse leden werden gehuldigd in het Gemeente huis van Veenendaal en genomineerd voor het jaarlijkse Sportgala binnen categorieën sporttalent, sportman/vrouw en sportploeg van het jaar.

Laura Burgers was het 1e jeugdlid die uitgeroepen werd tot ‘sporttalent van het jaar 2012’ en Bo de Groot werd uitgeroepen tot  ‘sportvrouw van het jaar 2016’. Beide atleten waren het bewijs dat het kennismakingstraject school en sport bijdroeg aan zowel de breedtesport en een doorstroming naar de topsport. Na de Europese zege in de Elite teamrace werden Jesse de Heer, Stijn Lagrand en Frank Oosterom uitgeroepen tot ‘Sportploeg van het jaar 2018’

Ook in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug werden sporters gehuldigd tijdens het jaarlijkse Sportgala in Leersum. Zo wisten Bart Postman en Teije van der Kooij sporttalent van het jaar te worden en Valérie Giesberts sportvrouw van het jaar te worden. Vanwege de inzet van de Hang On Run en de clubactiviteiten binnen de Gemeente UH werd Hang On gehuldigd tot sportclub van het jaar 2019.

Steeds meer sporters weten hun weg te vinden naar Hang On waarbij zowel ruimte is voor breedte en topsport.

De Hang-On Run

Eén droom was nog niet gerealiseerd: namelijk een eigen Hang On Run. Dat kost ook veel tijd en energie. De noodzakelijke vergunningen en het werven van ruim 250 vrijwilligers is een uitdaging op zich. Met hulp van de club was het in 2014 dan eindelijk zover. Eindelijk de eerste echte Hang-On Run. Het was het eerste tweedaagse Survivalrun evenement van Midden Nederland. De eerste editie was een groot succes met veel lovende woorden van de deelnemers. Over het parcours, het enthousiasme van de vrijwilligers en de informatievoorziening via de website, het was allemaal van hoogstaande kwaliteit. De Hang-On Run is sindsdien een van de meest toonaangevende survivalruns van Nederland en mocht het Nederlands kampioenschap voor de jeugd en volwassenen met succes organiseren.

Al snel maakte de Hang On Run internationale grote bekendheid en kwamen er  toppers uit geheel Europa en Canada aan de start. Veel internationale sporters wisten hun weg naar Hang On te vinden vanwege de successen van de Hang On atleten in combinatie van de aanwezige expertise en diverse internationale trainingsweekenden.

Hang-On won voor hun run in 2015 een Obstacle award en werd in 2019 binnen de Gemeente Utrechtse Heuvelrug o.a. de organisatie van de run gehuldigd.

Elk jaar werd er tijdens de Hang On Run een cheque overhandigd aan een goed doel.

Nu in 2021 kunnen we terugkijkende naar een mooie geschiedenis waarin heel veel vrijwilligers tijd en uren van de oprichter is in gestoken en steeds meer mensen met enthousiasme zich zijn gaan inzetten voor Hang On. In The Wall of Fame van de club is een imponerende lijst te zien in de categorieën Nederlands kampioenschappen, Landelijke Survivalrun Competitie, EK OCR en WK OCR.

Hoofdtrainer en coach Erik de Heer hecht veel waarde aan deskundige begeleiding van trainers en assistenten trainers. Zo beschikt de club over 9 certificeerde bondstrainers en 9 assistenten.

Maar ze zijn er nog niet. Hang On blijft de sport promoten in binnen- en buitenland. Wie weet wat de toekomst van deze geweldige club nog zal brengen.

 

Trainers

Hoofdtrainer/Coach

BTS

ATS (Assistent Trainers Survivalrun)

  • Robin Robbemond
  • Martijn Bloem

Contact

Heeft u een algemene vraag of een opmerking? Gebruik onderstaand formulier.

Voor een aanvraag van een survivalrunfeestje of clinic, gebruik dit formulier.

Voor een vraag of aanmelding voor een proeftraining, graag dit formulier gebruiken.

Onderstaand formulier is alleen bedoelt voor algemene Survivalgroep vragen en informatie. Zie onze contact pagina voor aparte formulieren voor feestjes / clinics en een  proeftraining.

Voor informatie over de Hang-On Run, zie onze andere website www.hang-on-run.nl.

Vertrouwenscontactpersonen

Vertrouwenscontactpersonen bij de Stichting Survivalgroep Hang-On

Tijn Verhoeven: tijn.verhoeven op ziggo.nl

Ariadne Roelants: ariadneroelantsvcp op survivalgroephang-on.nl

Wat is een VertrouwensContactPersoon (VCP)?

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.

De vertrouwenscontactpersonen zullen niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar u de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De vertrouwenscontactpersonen zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kunnen u informeren over de procedures en mogelijk vervolgstappen of u doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het centrumveiligesport.nl van NOC*NSF, welke getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen, pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie.

Waarom een VertrouwensContactPersoon?
De praktijk binnen diverse sportverenigingen wees uit dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag helaas niet voorkomen kon worden. Binnen verenigingen en sportclubs willen wij dit graag voor zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom het goed is dat binnen verenigingen een VertrouwensContactPersoon aanwezig is. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.

Meldplicht

Per 1 april 2019 is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie (artikel 3) bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle (64) sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten, waaronder de SBN. Meldingen bij de aanklager van ISR, zoals beschreven in artikel 3, verlopen via de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de bond.

De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/ is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

‘Gewone’ leden krijgen een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Voorkomen is beter dan genezen
De VertrouwensContactPersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn. Bij een VertrouwensContactPersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

Wanneer kun je terecht bij de VertrouwensContactPersoon van de vereniging?
Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen jouw vereniging klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenspersoon.

De vragen die je hebt kunnen gaan over:
• Pesten en gepest worden.
• Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
• Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
• Een vermoeden van ‘grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
• Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
• Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
• Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
• Het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon van Hang-on op de juiste plaats is.

Hoe vertrouwelijk is een VertrouwensContactPersoon?
Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren! De gesprekken die er tussen jou en de VertrouwensContactPersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
a. toestemming voor hebt gegeven
b. van op de hoogte bent

De activiteiten van de VertrouwensContactPersoon vallen onder de verantwoording van het Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de VertrouwensContactPersoon aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Waar is de VertrouwensContactPersoon niet voor?
In principe is de VertrouwensContactPersoon er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hier om heen, die tussen vereniging en leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden of waarbij een relatie is tussen activiteiten binnen survivalrunvereniging-verband en de betrokkene(n). Bij twijfel: bespreek met de VertrouwensContactPersoon of je vraag bij haar/hem op de juiste plaats is. De VertrouwensContactPersoon zal mensen niet persoonlijk opvangen en/of begeleiden. Als er verdere opvang noodzakelijk is zal dit, altijd met toestemming van de betrokkene(n), plaatsvinden buiten de vereniging.

Introductie Tijn

Tijn Hallo, mijn naam is Tijn Verhoeven en sinds 2017 train ik bij Survivalgroep Hang-On. Ik ben getrouwd en vader van 4 kinderen. Na mijn studie psychologie heb ik ruim twintig jaar gewerkt op gebied van Personeel & Organisatie, de laatste periode als interim manager. De laatste jaren werk ik als relatietherapeut in mijn eigen praktijk Het Relatie Atelier.

Als vertrouwenspersoon vind ik het belangrijk dat er sprake is van veiligheid om zaken bespreekbaar te maken. Daarnaast, dat als er sprake is van een kwestie, dat de betrokkenen zich gehoord voelen, dat er passend gehandeld wordt en er waar mogelijk met elkaar naar een constructieve oplossing gezocht wordt.

Introductie Ariadne

AriadneHallo,

Mijn naam is Ariadne Roelants, getrouwd met Frank en moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 14-19 jaar. Naast mijn opleiding tot bedrijfsarts train ik 2 keer per week bij Hang On, samen met mijn man. Hang On moet, naast alle fysieke en mentale uitdagingen, een veilige omgeving zijn om te kunnen sporten. Als je dit niet zo ervaart, trek aan de bel! Dan kijken we samen hoe we dit voor jou kunnen bereiken, wat je hiervoor nodig hebt. Zodat sporten leuk en ontspannend blijft en je optimaal kunt trainen en presteren!