De eerste Obstaclerun vond al in 1987 plaats in Engeland. De Britse soldaat Billy Wilson bedacht een 15 kilometer lange stormbaan voor zijn: Tough Guy evenement. Het “Tough Guy” evenement wordt nog steeds jaarlijks gehouden in Wolverhampton, Engeland.
De sport blijft echter jarenlang vrij beperkt. Totdat Harvard student Will Dean bij Billy Wilson in dienst kwam en uiteindelijk met zijn idee aan de haal ging. In februari 2010 openen Will Dean en Guy Livingstone de: “Tough Mudder” website. Slechts twee jaar later zou: Tough Mudder een 70 miljoen dollar organisatie zijn.
De Survivalrun sport wordt in Nederland al sinds 1989 beoefent. Obstaclerunning is pas mogelijk sinds 2012, maar de sport groeit hier echt enorm snel. In slechts 5 jaar tijd is er een bond (OCR NL) een Europese associatie (OCREC) en zijn er Europese en Wereldwijde competities.
Zowel bij Survivalrunning als Obstaclerunning loop je dus en neem je hindernissen/obstakels. Er zitten dus zeker overeenkomsten tussen beide. Toch zijn er (nog wel) een aantal kleine verschillen. Kort gezegd ligt bij Obstaclerunning het accent op het lopen (en dan met name ook over een zo’n divers mogelijk terrein) en bij Surivalrunning op de hindernissen (en dan het liefste zo zwaar en zo technisch mogelijk).
Beide varianten van ‘het lopen met hindernissen’ hebben zo hun eigen charme en uitdagingen. En het mooiste is: bij ons kan je het beide trainen!